keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kirjan kirjoittaminen

Sain peruskoulussa aineista muistaakseni melkein aina melko huonoja numeroita, tai ainakin huonompia kuin olisin halunnut. En koskaan ymmärtänyt, miten aineita kirjoitetaan. En tiedä ymmärränkö vieläkään. Sama linja jatkui myös lukiossa ja kulminoitu monivuotiseen diplomityön kirjoittamiseen. Kirjoittaminen on siis aina tuntunut vastenmieliseltä. Nyt kun olen näitä blogitekstejä kirjoitellut, olen huomannut, että kirjoittaminen onkin oikeastaan aika mukavaa, ja parhaimmillaan teksti syntyy niin nopeasti, kuin sormet pystyvät tekstiä tuottamaan -- ja kirjoitusnopeuskin tuntuu koko ajan kehittyvän. Lisäksi näitä tuntuisi aika moni lukevankin, mikä on toki oikein motivoivaa.

Olen melko varma siitä, että ero nykyisen ja koulukirjoittelun välillä on lähinnä siinä, että nyt kirjoitan, koska haluan sano ihmisille jotain, kun aina ennen kyseessä on ollut pakko, vaikka toki lukio ja Teknillinen korkeakoulu olivat omia valintoja, eivät sinänsä pakollisia. Tai ehkä kyse ei ole niinkään pakosta, koska koulujutuissa ylipäätään sain jotain aikaan vain, jos oli pakko. Kyse on ehkä enemmänkin siis halusta ja ehkä myös siitä, että ennen ajattelin, että en vain osaa kirjoittaa. Ja nyt minulla oikeastaan nimenomaan on pakko, mutta pakko on sisäinen -- on pakottava tarve saada jakaa kaikkia asioita. Lisäksi nyt uskon, että tosiaan osaan kirjoittaa. En ehkä ole vielä Suomen paras, mutta selkeästi suunta on ylöspäin. Tässäkin blogissa lienee tekstiä aika monen diplomityön sivun verran, mutta aikaa sen kirjoittamiseen on mennyt vuosien sijaan vain hetki yhtenä iltana kutakin kirjoitusta kohti. Diplomityön kanssa yhden sivun kirjoittaminen vaati yleensä päiviä. No, toki aivot pyörittelevät tulevia aiheita ainakin alitajuisesti suuren osan ajasta ja aina hyvän idean tullessa koitan kirjoittaa sen ylös yhdellä tai useammalla sanalla tai lauseella.

Olen viimepäivien aikana kuunnellut vähäistä aivotoimintaa vaativan toiminnan ohessa Pat Flynnin luentoja siitä, miten kehittää itselleen passiivisia tuloja. Päädyin sivulle, kun Juuso Palander mainitsi hänestä blogissaan (jota muuten kannattaa lukea, jos itsensä kehittäminen yhtään kiinostaa). Yksi useinkin esiin tullut asia on kirjan kirjoittaminen ja nykyaikana tietenkin e-kirjan. Kirjasta saa tuloja usein vielä pitkäänkin kirjoittamisen jälkeen, jos se siis on hyvä ja sitä ostetaan. Tai sen julkaista ilmaiseksikin ja hyötyä siitä asiantuntijastatuksen nousemisen kautta.

Rupesin sitten itsekin miettimään, että mistäköhän minä voisin kirjoittaa kirjan ja aika pian keksin, että esimerkiksi kuivaamisesta. Siis ruoka-aineiden säilömisestä tai valmistamisesta kuivaamalla. Minulla on melko paljon kokemusta lihan, sienien, marjojen ja muidenkin juttujen kuivaamisesta, joten ei pitäisi olla liian vaikea urakka. Ja eihän siitä tarvitse tulla kovin paksu nide (tai iso tiedosto), mutta pääsisipä kokeilemaan miten kirjoittaminen onnistuu. Jari Parantainen on kirjan kirjoittamisen tärkeydestä oman asiantuntijuuden markkinoinnissa puhunut paljonkin eri blogeissaan, ja yksi hänen ajatuksistaan on kirjoittaa ensin blogia ja koostaa blogiteksteistä sitten kirja, kun niitä kertyy riittävästi. Näinhän monet kirjat tuntuvat nykyään syntyvänkin

Voi olla keksin vielä parempiakin aiheita, mutta kuivailujutut tuntuisivat näin alkuun helpoimmalta. Joka tapauksessa kirja täytyy jossain vaiheessa kirjoittaa. Kehotan kaikkia muitakin miettimään, mitä osaamistaan he voisivat jakaa muille. Sen ei tarvitse edes olla mitään kovin ihmeellistä, kunhan se on jotain, mistä joku muu ehkä haluaa tietää lisää. Eikä siis myöskään tarvitse heti kirjoittaa kirjaa, vaan blogi on hyvä tapa aloittaa. Kannattaa siinä tapauksessa ehkä enemmän keskittyä siihen yhteen aiheeseen, toisin kuin minä. Tai jos asia on helpompi esittää äänen tai videon avulla, niin sellainenkin onnistuu nykyään hyvin helposti.

2 kommenttia:

  1. Jätkällä on näköjään samat suunnitelmat. Kirja on täälläkin suunnitelmissa, ihan bisnekseen liittyen. Jos tarpeeksi tulisi "passive incomea",vetäytyisin perheen kanssa yksin mökkiin* kirjoittelemaan pelkästään kirjoja!

    *"mökki" olisi tietenkin jokin ylihulppea kartano.

    VastaaPoista
  2. Eipä ole meikäläinenkään osannut keskittyä blogissa yhteen asiaan... mutta onpahan ainakin sit mun näköinen :D kun en ole koskaan osannut oikein olla yhden asian ihminen!

    VastaaPoista